Dräkter  
(uppdaterad 2012-10-08)

Att bära folkdräkt är för många lika med att man ska dansa folkdans. Inte allt för sällan händer det att när föreningens medlemmar är ute i folkdräkt så frågar folk var vi ska ha uppvisning någonstans. För oss medlemmar är det naturligt att använda folkdräkten även när vi går på stora fester eller representerar i olika sammanhang.

Folkdräkter

En folkdräkt kan kosta från några tusen kronor upp till kanske 20.000-30.000. Allt beror ju på vilken dräkt man skaffar och hur många olika dräktdelar som finns.  


Värendsdräkten
Foto: Fredrik Bergh

Grunden i en kvinnodräkt är kjol, förkläde, livstycke(väst) skjorta, strumpor och huvudbonad. En dräkt är inte komplett om man inte har huvudbonad. Förr var det så att när en kvinna hade gift sig så skulle hon täcka håret. Kraften att attrahera män fanns i håret och var man gift så skulle inte andra män lockas att falla. Arbetar man med traditioner så gäller alltså huvudbonad.

För männen är grunden mycket enklare. Det är knäbyxor med knäprydnad, väst, skjorta och strumpor. Även männen ska ha så långts om möjligt huvudbonad. Förr var det så att när pojken fick hatt så blev han plötsligt man. Det första man i princip satte på sig var hatten och det sista man tog av sig på kvällen var hatten.  


Fellingsbrodräkten
Foto: Fredrik Bergh

I Sverige räknar vi med att vi har ca 400 dräkter från olika delar av landet. I princip så fanns det förr en dräkt per socken, men då dräktbruken mer och mer försvann under 1800-talet så finns det inte så många dräkter bevarade.  

Tre typer av folkdräkt

Idag pratar man om tre typer av dräkter. Det är de som bärs i tradition. Dit räknas många av dräkterna kring Siljansbygden, Skånedräkter och några här i Sörmland och Uppland.


Rättviksdräkten och Delsbodräkten
Foto: Fredrik Bergh

Sedan har vi de rekonstruerade dräkterna. Det är dräkter som har kunnat tas fram därför att man har hittat enskilda plagg i text bouppteckningar och liknande och då kunnat kombinera ihop en dräkt som blivit socknens. Den tredje och sista gruppen är konstruerade dräkter. Det är de som man tagit fram ur s.a.s. fri fantasi, men som har fått folkdräktsprägel. Ett exempel på det är Lidingödräkten.  

Även utländska folkdräkter bärs inom de svenska folkdanslagen. Det är en självklarhet i ett mångkulturellt samhälle som vårt. När vi uppträder är det dock mest vanligt att våra medlemmar använder svenska eller andra nordiska folkdräkter.   
Det viktiga är dock att man bär sin dräkt med värdighet. Vi klär inte ut oss i dräkt utan vi klär upp oss. Folkdräkten är likställd med högtidsdräkt och du är alltid klädd i dräkt.

Kedjan har en speciell sektion som arbetar med att sprida information om dräkten och hur den användas. Sektionen hjälper dig också med att ta fram förslag till dräkt och rekommenderar material m.m.  

Är du intresserad av denna verksamhet. Hör av dig till föreningens e-postadress kedjan@fdgkedjan.se  Märk brevet med ”till dräktsektionen”  

Medeltida och renässansdräkter  

Intresset för gamla tider och historia har lett till att Kedjan sedan några år tillbaka ägnar sig också åt historiska danser och sånger.

Det ger också naturligtvis ett intresse för dräkter från denna tid. Även dessa dräkter går inte att köpa utan måste sys upp.

Kedjans medlemmar har sytt upp ett 50-tal dräkter från 1200-talet och fram till 1600-talet. Dessa dräkter använder vi sedan när vi uppträder. Mönstren har några medlemmar gjort utifrån böcker och allmän kunskap om mönsterkonstruktion.  


1500- och 1600-talsdräkter
Foto: Fredrik Bergh

De medeltida dräkterna har de flesta medlemmarna, som ägnar sig åt denna verksamhet, sytt själva och äger också dessa själva. Renässansdräkterna ägs till största delen av föreningen.  

Även när det gäller de historiska dräkterna är det viktigt med huvudbonaden och vi försöker vara så tidstrogna det någonsin går. Vid valet av tyger väljer vi företrädesvis naturtyger. Syntet förekommer ytterst sällan. Bara när det inte går att få fram stilen på annat sätt kan vi tillåta oss att använda syntet.  


1400-tals dräkt med hatt
Foto: Fredrik Bergh

Folklivsektionen som svarar för vår historiska dräktverksamhet har litteratur om dessa dräkter och hjälper gärna till med tips.  

Ibland händer det att sektionen har sykvällar för att man ska kunna sitta flera och sy på sina dräkter. Både killar och tjejer deltar. Många har blivit riktigt duktiga på att sy och använder sina nyvunna kunskaper privat.

Är du intresserad av denna verksamhet. Hör av dig till föreningens e-postadress kedjan@fdgkedjan.se  Märk brevet med ”till Folklivsektionen”