En liten kort historia om Kedjan – en vital 100-åring
Folkdansgillet Kedjan bildades 1921. De första åren sysslade man mest med idrott men redan i mitten av 20-talet kom dock folkdansen in i bilden och snart blev folkdans- och folkmusikverksamheten den dominerande. En milstolpe i föreningens verksamhet var då ett barn- och ungdomslag startades. Året var 1949. Sedan 1931 ger föreningen också ut en egen föreningstidning som vi kallar för Snurrebocken.
Idag har föreningen ca 100 medlemmar som ägnar sig åt folkdans, folksång, folkmusik, folkdräkter, historiska spel och seder och bruk.
Föreningen har alltid haft nya idéer och verksamheter på gång. Så t.ex. deltog man i de stora uppvisningarna på Stadion i samband med Ryttarolympiaden 1956. Under hela 70-talet och en bit in på 80-talet deltog Kedjan i olika TV-program. TV-deckaren Ärliga blå ögon var ett sådant. Dessutom fick man chansen att göra ett helt eget program kallat ”Kom dansa med mig”, som skulle spegla hela Svenska Folkdansringens verksamhet.
1981 startade vår sånggrupp eller som det numera är vår kör.
1983 skulle Sveriges Riksdag återflytta till Helgeandsholmen och samtidigt så ville riksdagen ha en ny, lite folkligare tradition istället för drabanterna på slottet. Sagt och gjort. Kedjan tog kontakt med dåvarande talmannen Ingemund Bengtsson och föreslog att man skulle paradera i Riksdagshusets trappa med Sveriges landskapsfanor. Den seden infördes och består än och det är Kedjan som har ansvaret för att den skall fungera fram till 2019.
Stockholm Folklore Festival arrangerade föreningen 1984. Ett 10-tal utländska folkdanslag gästade då föreningen och tillsammans med 1000-talet svenska folkdansare och folkmusiker fick Stockholm uppleva sin första Folklorefestival på flera decennier. Invigningen av festivalen skedde på Stockholms Operan i närvaro av Prinsessan Christina, Fru Magnuson. Det var första gången sedan 1932 som folkdans förekom på operascenen.
Folkdansgillet Kedjan har varit en flitig resenär utomlands. Gruppen har bl.a. upprätt i Tyskland, Österrike, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland, Frankrike, Tjeckoslovakien, England, Polen, Irland, Spanien och naturligtvis i de nordiska länderna. Föreningen gör minst en utlandsresa varje år. Kedjans 59:e resa gick till den nordiska folkdans- och spelmansstämman NORDLEK 2000 i Stavanger. År 2001 gick vår 60:e resa till Zakopane i Polen där vi deltog i en stor internationell folkdansfestival och tävling. Kedjan fick journalisternas stora pris som bästa grupp och den som upplevdes mest genuin.Vi gjorde en repris på den resan 2011 och fick åter en pris som den mest genuina gruppen. Två fantastiska utmärkelser på 10 år.
Sedan mitten av 1990-talet har en ny verksamhet dykt upp inom Folkdansgillet Kedjan. Det är arbetet med renässansmusik. Föreningen har, i samband med Kulturhuvudstadsåret 1998, arrangerat Stockholm Renässansdagar den. I samband med detta bildades också ett Nordiskt-Baltiskt nätverk för utövare av renässanskultur. 1999 gjorde föreningen ett sceniskt spel kallat Gustav Vasa och Dalkarlarna, (klicka på länken) där medlemmarna både spelar teater, sjunger, dansar och spelar musik. Taltexterna bygger på August Strindbergs pjäs Gustav Vasa. För idén att skapa en musikalisk spel fick föreningen 1999-års Karin Söder Stipendium som utdelas av Stockholms Körförbund. Pjäsen gjorde vi i en nyuppsättning 2013. Den fungerade fortfarande lika bra och med nya rollinnehavare så blev det verkligen en ny uppsättning.
Under 2000-talet har föreningen fördjupat sin verksamhet och det har blivit flera olika typer av dans och sångstilar. Vi deltog i det första officiella firandet av Sveriges Nationaldag 2005. (Ja. det var först då som vår nationaldag också blev helgdag).
En hel del statistroller har vi också gjort i olika TV-produktioner. För föreningens medlemmar är inget omöjligt. Det är bara fantasin som begränsar. En viktig sak att komma ihåg är att vi alla är amatörer, men har musiken, dansen och sången som en stor glädje i vårt liv.
Som du ser finns det mycket man kan göra i ett folkdanslag och du har chansen att bli med. Kontakta oss! Under fliken ”Kontakt” hittar du adresser och telefonnummer.