Att bära folkdräkt är för många lika med att man ska dansa folkdans. Inte allt för sällan händer det att när föreningens medlemmar är ute i folkdräkt så frågar folk var vi ska ha uppvisning någonstans. För oss medlemmar är det naturligt att använda folkdräkten även när vi går på stora fester eller representerar i olika sammanhang.
Folkdräkter
En folkdräkt kan kosta från några tusen kronor upp till kanske 20.000-30.000. Allt beror ju på vilken dräkt man skaffar och hur många olika dräktdelar som finns.
Grunden i en kvinnodräkt är kjol, förkläde, livstycke (väst) skjorta, strumpor och huvudbonad. En dräkt är inte komplett om man inte har huvudbonad. Förr var det så att när en kvinna hade gift sig så skulle hon täcka håret. Kraften att attrahera män fanns i håret och var man gift så skulle inte andra män lockas att falla. Arbetar man med traditioner så gäller alltså huvudbonad.
För männen är grunden mycket enklare. Det är knäbyxor med knäprydnad, väst, skjorta och strumpor. Även männen ska ha så långts om möjligt huvudbonad. Förr var det så att när pojken fick hatt så blev han plötsligt man. Det första man i princip satte på sig var hatten och det sista man tog av sig på kvällen var hatten.
Medeltida och renässansdräkter
Intresset för gamla tider och historia har lett till att Kedjan sedan några år tillbaka även ägnar sig åt historiska danser och sånger. Det ger också naturligtvis ett intresse för dräkter från denna tid. Även dessa dräkter går inte att köpa utan måste sys upp.
Kedjans medlemmar har sytt upp ett 50-tal dräkter från 1200-talet och fram till 1600-talet. Dessa dräkter använder vi sedan när vi uppträder. Mönstren har några medlemmar gjort utifrån böcker och allmän kunskap om mönsterkonstruktion. De medeltida dräkterna har de flesta medlemmarna som ägnar sig åt denna verksamhet sytt själva och äger också dessa själva. Renässansdräkterna ägs till största delen av föreningen.
Även när det gäller de historiska dräkterna är det viktigt med huvudbonaden och vi försöker vara så tidstrogna det någonsin går. Vid valet av tyger väljer vi bara naturtyger. Syntet förekommer ytterst sällan. Bara när det inte går att få fram stilen på annat sätt kan vi tillåta oss att använda syntet.